Ovaj mjesec započinje nutrition challenge u našem boxu. Prije nego što krenemo s konkretnim savjetima (dvije faze challengea, koji su kvalitetni izvori namirnica, što su makronutrijenti i koliko ih moramo unositi), skrenula bi pozornost na nešto što vi možete učiniti da ovaj challenge bude što uspješniji. Riječ je o vašoj dosljednosti, odnosno pridržavanju. Najbolje složena dijeta na svijetu je u potpunosti beskorisna ako je se vi ne pridržavate. Koliko puta vam se dogodilo da odlučite slijediti neki od popularnih načina prehrane (keto, low carb, lchf, paleo, zona) ali ga se, svjesno ili nesvjesno, u potpunosti ne pridržavate? Tada ostanete razočarani, pitate se zašto niste uspjeli postići željeni rezultat, ili se jednostavno proglasite nesposobnim za gubitak kilograma ili dobitak mišićne mase, okrivite genetiku ili 'spor' metabolizam(takvo što ne postoji) i odustanete.

Svaka 'dijeta' (način prehrane) ima različite faze, početak, sredinu i sam kraj i svaka od tih faza ima svoje izazove. Idealno, pravilne i zdrave prehrambene navike će ostati i nakon bilo kojeg procesa skidanja viška kilograma ili dobitka mišićne mase. 

Tijekom tih faza javljaju se različita stanja koja nas pokreću.

Prvo što se javlja je inspiracija. Inspiraciju možemo definirati kao osjećaj koji nas prvo pokrene da započnemo promjenu. Može biti pozitivan, naprimjer vidjeli ste fantastičnu transformaciju na društvenim mrežama i želite sličan rezultat postići i sami. Može biti i negativan, na primjer na obiteljskim slikama ovog Božića vidjeli ste koliko ste daleko otišli od vaše idealne forme.Inspiracija je ta koja nas tjera da donesemo odluku. Pozitivna inspiracija je ta koja će nas prije natjerati da se pridržavamo dijete i donijeti pozitivne rezultate. 

Motivacija vas tjera da postignete cilj i glavni je pokretač u početnim fazama dijete Možete biti inspirirani da se dovedete u formu, ali motivacija može započeti tek nakon što definirate što za vas znači biti u formi. Nakon što ste definirali svoj cilj, podsjećanje na taj cilj svakodnevno će povećati šansu za pridržavanjem osobito kad početna inspiracija krene blijediti.. Ako postavite realne ciljeve, dajete sebi dnevne ili tjedne podsjetnike zašto ste na dijeti i što njome želite postići(osjećati se bolje, bolje odrađivati wodove, izgledati bolje) to vam može pomoći u očuvanju motivacije. To može uključiti motivacijsku poruku zalijepljenu na vaš frižider, povremeno isprobavanje traperica u koje želite stati i slično.

Ako imate svu motivaciju ovog svijeta ali nemate plan ili namjeru da ga slijedite nećete dobiti rezultate. Zgodno je razmišljati o tome da želite izgubiti 7 kg u 2 mjeseca, ali da bi to postigli potreban je plan koji vam govori što ćete točno jesti sutra, i dan iza, i tako sve dok ne postignete svoj cilj. Ova stavka je pokrivena našim nutrition challengeom gdje ćete imati pomno složen plan na raspolaganju i nekoga koga ćete u bilo kojem trenutku moći pitati ako niste sigurno je li to što jedete u skladu s tim ili ne.

Disciplinu možemo definirati kao korištenje snage volje za izvođenje zadataka. Ona uključuje praćenje plana čak i kad to ne želite. Imajte na umu prije nego što krenete na dijetu da će biti razdoblja kad će biti teško, kad ćete biti gladni i htjeti odustati i to vas može pripremiti da budete disciplinirani. 

Budući da je snaga volje ne traje vječno koristiti disciplinu kao glavni pokretač tijekom čitavog challenge-a vuče za sobom rizik od izgaranja. U dubljim fazama, nakon što vas je je inspiracija natjerala da započnete, motivacija vam je omogućila definirati cilj, imate konkretan plan, vaša prehrambena praksa postat će navika.Da bi se navike formirale, morate se što dosljednije pridržavati plana u ranim fazama prehrane. 

Naš challenge će biti podijeljen u dvije faze upravo radi toga da bi što lakše stekli ispravne prehrambene navike. U prvoj fazi se nećemo zamarati količinom namirnica i tempiranjem istih, nećemo se zamarati nepotrebnim suplementima, već ćemo pokušati stvoriti naviku konzumiranja prave kvalitetne hrane i konzumiranja svih makronutijenata(proteini, ugljikohidrati,masti) pri svakom obroku. Nakon što stvorite tu naviku, bit će puno lakše uvesti korekciju količine namirnica ovisno o vašim ciljevima Razdoblje prije stvaranja navike je najteže tijekom prehrane. Za ubrzanje dolaska i sazrijevanje navika, imajte uvijek sa sobom unaprijed pripremljene zdrave opcije, tako da ne posustanete tako lako. Nakon što ste automatizirali prehrambene prakse, pridržavanje dijete će biti gotovo po defaultu.

Također nešto što vam može pomoći je dugoročno razmišljanje. Usredotočite se na konačni cilj, a ne na privremenu glad na redukcijskoj dijeti ili dodatnu masnoću na dijeti s ciljem povećanja mišićne mase. Imajte unutarnji osjećaj odgovornosti za bilo koji uspjeh ili neuspjeh na dijeti, nemojte krivi vanjske čimbenike za vaše pogreške. Naravno da će biti izazova, život je nepredvidiv, dogodit će vam se neprospavana noć jer ste učili za ispit, doživjet ćete veliki stres na poslu i slično. Ako krivite posao jer ste bili prezauzeti da odete nešto pojesti, svaki put kad vam se to dogodi imat ćete isti problem. Umjesto toga, razmislite što vi možete napraviti da to spriječite(unaprijed pripremite obrok i ponesite ga na posao). Konačno, pridržavanje prehrane u velikoj mjeri ovisi o vašoj predanosti zacrtanom cilju.Postizanje cilja koji ste sami postavili mora biti važnije od privremenog zadovoljstva kao što je čokolada, ili krafne kod Mate😊. Sva postignuća zahtijevaju kompromise, odlična stvar kod kompromisa u prehrani je da su privremena. Krafne mogu biti dio vašeg života nakon što izgubite višak kilograma i morate ih samo pametno znati održavati.